Jednou z nejnebezpečnějších situací, ke kterým může dojít na silnicích, je jízda v protisměru, ať už jízda v protisměru ve městě nebo jízda v protisměru na dálnici. Jak reagovat, pokud nedopatřením vjedete do protisměru nebo na silnici narazíte na auto v protisměru? A jaký postih za jízdu v protisměru hrozí?

Nejčastější příčiny jízdy v protisměru

Ačkoliv by se mohlo zdát, že je jízda v protisměru spíše raritní záležitostí, opak je pravdou. Z policejních statistik totiž vyplývá, že policie řeší jízdu v protisměru hned několikrát za měsíc.

K nejčastějším příčinám jízdy v protisměru patří nepozornost, mikrospánek a také chybějící, nesprávné nebo nejednoznačné značení a špatné pokyny ze strany navigace.

Co dělat, když se dostanete do protisměru?

Jakmile zjistíte, že jedete v protisměru, okamžitě najeďte co nejblíže ke kraji (případně do odstaveného pruhu) a vozidlo zastavte. Zapněte varovné blinkry, a co nejdříve vůz opusťte.

Nevstupujte však kvůli bezpečnosti na silnici, ale na opačnou stranu.

Jakmile budete v bezpečí, zavolejte na policii a nahlaste jim svou polohu. Čekejte, dokud nepřijede policejní hlídka, která zastaví provoz, abyste se mohli bezpečně s vozem otočit. Nikdy se nezkoušejte na dálnici otáčet sami, mohli byste způsobit vážnou nehodu.

povinné ručení cena
Tip! Na každé auto musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.

A jak reagovat, když v protisměru jede jiné auto?

V případě, že na silnici uvidíte automobil, který jede v protisměru, na nic nečekejte a zavolejte na polici (158). Zkuste jim co nejpřesněji popsat, kde se právě nacházíte a popište jim danou situaci.

I když je možné, že vozidlo nahlásil už někdo před vámi, rozhodně na to nespoléhejte!

Auto v protisměru může způsobit vážnou nehodu. V případě, že auto jede v protisměru po dálnici, raději nezastavujte ani nevystupujte z vozu, mohlo by to být nebezpečné. Počkejte na policii, která by měla dorazit během několika minut.

jízda v protisměru následky

Varování o vozidle v protisměru na informační tabuli

Při jízdě po dálnici se vám také může stát, že uvidíte informační tabuli, která varuje o vozidle v protisměru. Jak reagovat? Zpomalte a zařaďte se do pravého pruhu. S největší pravděpodobností totiž vozidlo pojede proti směru jízdy v takzvaném rychlém pruhu.

Co hrozí za jízdu v protisměru v roce 2024?

Jízda v protisměru patří k závažným dopravním přestupkům, stejně jako vjíždění na železniční přejezd, porušení zákazu předjíždění, jízda na červenou a nezastavení na signál Stůj! Za otáčení, couvání a jízdu v protisměru po dálnici aktuálně hrozí následující:

  • Pokuta na místě: 4.500 až 5.500 Kč
  • Pokuta ve správním řízení: 7.000 až 25.000 Kč
  • Trestné body: 6
jízda v protisměru na dálnici

Změna sankcí za přestupky v roce 2024

Od roku 2024 začal platit nový bodový systém, který se dotkl i sankcí za otáčení se, couvání a jízdu v protisměru na dálnici. V roce 2023 nebylo možné tento přestupek řešit na místě (dnes pokuta na místě 4.500 až 5.500 Kč). Došlo také ke zvýšení pokuty ve správním řízení, dříve bylo možné udělit pokutu od 5.000 do 10.000 Kč, dnes se jedná o částku 7.000 až 25.000 Kč.

Dříve jste mohli přijít o 7 bodů, v současné době o 6.

V předchozích letech vám také hrozil zákaz řízení od 6 až 12 měsíců, zatímco nyní zákaz řízení nehrozí, samozřejmě za předpokladu, že jste nespáchali i další přestupky (jízda pod vlivem alkoholu apod.).

Dálniční známka: Kolik stojí v roce 2024? | Klik.cz
Kolik česká dálniční známka v roce 2024 stojí? Kde ji koupit?

Jízda v protisměru, a to jak jízda v protisměru v jednosměrce, tak i jízda v protisměru ve městě a na dálnici může skončit vážnou nehodou. Je proto třeba reagovat co nejrychleji. V případě, že uvidíte auto v protisměru, zavolejte na policii. Pokud se dostanete do protisměru vy, co nejdříve zajeďte ke kraji, zastavte, přejděte do bezpečí a zavolejte policii.