V České republice existuje 1358,7 km provozovaných dálnic. S mnoha dalšími se přitom počítá do budoucnosti. Při jízdě na dálnici se za několik hodin přesuneme z jednoho kraje republiky na druhý. Přesto mnoho řidičů nedodržuje základy toho, jak se chovat při jízdě na dálnici.

Zejména pro začátečníky představují dálnice výzvu. Jízda po dálnici vyžaduje řidičskou zručnost, pevnou ruku a dodržování základních pravidel, jak se chovat při jízdě na dálnici. Která to jsou?

na co si dát pozor při jízdě po dálnici

Statistiky nehodovost při jízdě na dálnici

Statistiky Policie ČR prozradily, že za rok 2023 řidiči při jízdě na dálnici spáchali 4.623 nehod. Dálnice se tím po účelových komunikacích řadí na nejbezpečnější komunikace v České republice.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Nejčastější příčiny nehod jsou nedodržování bezpečného odstupu, únava a nevěnování pozornosti řízení. Častou příčinou je také horko, které řidiče za volantem ukolébá. Dlouhé úseky bez křižovatek také vybízí k zakázanému užívání mobilního telefonu a dalším nepozornostem.

Srovnání nehodovosti na dálnicích v letech 2022 a 2023

Plynulé zařazení do provozu

Důležité manévrování na dálnici začíná již s nájezdem. Pro méně zkušené řidiče jde o nejvíce krizové místo. V pomalém rozjezdu se řadí na silnici s přípustnou rychlostí 130 km/h a najíždí před rychle rozjetá auta. Při rychlosti 130 kilometrů v hodině auto ujede 390 metrů za 10 vteřin. Proto je nutné využít připojovací pruh v celé jeho délce.

Důležitá je také správná signalizace – blinkr se při jízdě na dálnici stane jediným prostředkem komunikace s ostatními řidiči.

Plynulé zařazení do provozu usnadní i řidiči jedoucí po dálnici. Stačí rychlá signalizace a vyjetí do levého pruhu a šoférovi v připojovacím pruhu se uvolní dostatek místa na bezpečný nájezd na dálnici.

Průběžný pruh: Jaké má výhody pro řidiče? | Klik.cz
Jízda v průběžném pruhu patří mezi to jednodušší, co řidiče na cestách čeká. I ostřílení řidiči ale dělají chyby při jízdě v průběžném pruhu.

Nepřizpůsobení rychlosti

Dálnice svádějí k rychlé jízdě. Nejsme ale v Německu a platí u nás rychlostní limit 130 kilometrů v hodině (a minimální rychlost 80 kilometrů v hodině). Více než limity nás ale zajímá konkrétní stav vozovky, povětrnostní podmínky a stav provozu.

💡
Vítr, ledovka, déšť, sníh a další klimatické jevy představují nebezpečí při jízdě na dálnici. Už v autoškole proto instruktoři adeptům na řidičský průkaz doporučují nepřeceňování vlastních schopností. Nejen při jízdě na dálnici.

Nepřizpůsobení rychlosti se v roce 2023 stalo druhým nejčastějším důvodem úmrtí na českých silnicích obecně. Stačí jeden smyk a neštěstí je na světě. Vysoké rychlosti na dálnici následky ještě umocňují a zvyšují riziko fatálních škod na zdraví i majetku.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo to nejlevnější havarijní pojištění.

Nevěnování se řízení vozidla při jízdě po dálnici

Častý nešvar českých řidičů je nesledování provozu kolem sebe. Dálnice tu rozhodně nejsou od toho, aby šoféři kontrolovali sociální sítě, svačili a prováděli další úkony neslučitelných s bezpečnou jízdou.

V rychlosti 130 km/h urazí auta za vteřinu přes 36 metrů. Stačí drobná nepozornost, rychlá brzda vozidla před vámi a neštěstí je na světě.

Spolu s nepozorností se pojí nedodržování bezpečného odstupu. V českém prostředí se doporučuje německý model, který říká, že vzdálenost od vozidla by měla tvořit alespoň polovinu rychlosti. Při maximální rychlosti 130 km/h je to 65 metrů.

Aktivní a pasivní bezpečnost vozidla – rozdíly | Klik.cz
Bezpečnostní prvky zamezí nehodě, případně zmírní následky.

Ohleduplnost především

Jedno ze základních pravidel toho, jak se chovat při jízdě na dálnici zní„Nebuďte hrubí a odložte ego stranou.“ Při jízdě na dálnici se vyplatí myslet na řidiče kolem sebe. A tím ukazujeme hlavně na zkušené řidiče, kteří zapomněli, že oni taky nějak začínali.

Blinkry jsou základ! Vždy a za každých okolností. Stejně tak ale platí, aby řidiči znamení o směru jízdy včas vypnuli. Nic nezkazí ani zapnutými výstražnými světly, kterým dají řidičům za sebou informaci o překážce v cestě, koloně nebo náhlém zpomalení.

Co když zapomenu sjet z dálnice? K jedněm z nejhorších prohřešků patří vybržďování a křižování cesty. Žádný manévr vám nestojí za riziko najetí do cesty rozjetému vozidlu. Proto řidičům doporučujeme, aby odbočili až na dalším sjezdu.

začátečník při jízdě po dálnici

Jak předejít dopravní nehodě při jízdě na dálnici podle PČR?

Policie České republiky se dlouhodobě věnuje pravidlům toho, jak se chovat při jízdě na dálnici. Vybízejí k obecné obezřetnosti. Vedle toho ale určili i několik rad, kterými by se řidiči měli při jízdě na dálnici řídit.

  • Jezdi odpočinutý.
  • Dodržuj bezpečnou vzdálenost mezi vozidly – pravidlo 2 vteřin.
  • Sleduj situaci v provozu.
  • Věnuj se plně řízení.
  • Pamatuj na správný způsob jízdy a buď ohleduplný k ostatním.
  • Včas a dostatečně upozorni ostatní na překážku či náhlé zpomalení jízdy zapnutím výstražných světel.
Kdy mohu na dálnici bez známky? | Klik.cz
Jízda po dálnici bez známky není vždy přestupek. Našli jsme hned několik výjimek. Vyhnout platbě za známku se mohou záchranáři či elektromobily.

Cílem je snížení počtu nehod na dálnici. Ty představují nejen značné zdravotní riziko pro ostatní řidiče. Nehody na dálnici patří k těm finančně nejnáročnější a spojují se s nimi i dopravní komplikace v podobě objížděk a dopravních zácp.

Jak se chovat při jízdě na dálnici?

Existuje univerzální rada k tomu, jak jezdit po dálnici? Dodržujte bezpečnou vzdálenost, dávejte pozor na provoz kolem sebe a nehazardujte se zdravím. Nejdůležitější pravidlo dopravního provozu zní: „Neohrozit a neomezit,“ a v kontextu rychlostí na dálnici to platí o to více.

Při jízdě na dálnici se doporučuje dodržování pitného režimu a pravidelných pauz. To se týká zejména dlouhých cest na dovolenou. S každou hodinou za volantem se totiž výrazně snižuje pozornost a nastupuje únava.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: